• HUCOFIN Corporate Finance, onafhankelijk adviesbureau op het gebied van bankzaken van ondernemingen
 • HUCOFIN Corporate Finance, onafhankelijk adviesbureau op het gebied van bankzaken van ondernemingen
 • HUCOFIN Corporate Finance, onafhankelijk adviesbureau op het gebied van bankzaken van ondernemingen
 • HUCOFIN Corporate Finance, onafhankelijk adviesbureau op het gebied van bankzaken van ondernemingen
 • HUCOFIN Corporate Finance, onafhankelijk adviesbureau op het gebied van bankzaken van ondernemingen

Hoe stel ik mijzelf voor aan de bank?

“… Aangenaam kennis met u te maken, mijn naam is Fons. En wie bent u? O, dan bent u de zoon van …? Ja, die ken ik, die heeft jarenlang met zijn bedrijf op het industrieterrein gezeten, is het niet? U hebt dat bedrijf overgenomen? …”

Regie: neem de regie in handen

Een gewone conversatie, als u op een netwerkbijeenkomst iemand tegenkomt. Naam noemen, zeggen wat u doet, waar uw bedrijf zit, waar het vandaan komt. Het geeft een korte heldere situatieschets. U kunt iemand plaatsen, dat maakt het gesprek comfortabel. Met een bankier is dat niet anders. Ook die vindt het comfortabel als hij begrijpt wie er tegenover hem zit. Maar bij veel bankiers zit u niet meer tegenover elkaar. Zij kennen u vanuit een dossier, vanuit een kredietaanvraag. Dat betekent dus: begin uw kredietaanvraag met uzelf voor te stellen. Wie bent u? Wat doet u? Kort, net als bij een persoonlijke kennismaking. Ga daarna pas verder in op de reden van de kredietaanvraag en de kenmerken van uw bedrijf. Eerst even op het gemak stellen.

Beschrijf achtereenvolgens:

 • introductie
 • juridische structuur
 • historie van het bedrijf
 • huidige activiteiten
 • key people
 • interne organisatie en systemen
 • huisvesting
 • exploitatiecyclus (inkoop, verkoop)
 • mvo-beleid
 • overige

De elevator pitch

De elevator pitch: vertel binnen een minuut de kern van wat u doet en wie u bent. In de inleidende paragraaf van het informatiememorandum schetst u kort wie u bent, wat de business is, wat de huidige situatie is en waarom het krediet wordt aangevraagd.

Een voorbeeld kan dit verduidelijken:

“… Inleiding. De onderneming is in mei 1987 opgericht door de ouders van de twee huidige aandeelhouders. Hoofdactiviteit is het produceren van industriële machinekasten. Van meet af aan is de onderneming gegroeid, in de eerste jaren langzaam, de afgelopen vier jaar snel. Nadat de oprichter van de onderneming in 2006 was overleden, hebben zoon en dochter het bedrijf voortgezet. Door de groei in de afgelopen jaren is het huidige bedrijfspand (dat wordt gehuurd) te klein geworden. Men heeft zich voorgenomen een nieuw bedrijfspand op het huidige industrieterrein te bouwen (kosten €300.000). Daarnaast wordt €100.000 geïnvesteerd in een nieuwe stansmachine. De totale investering bedraagt derhalve €400.000. Er wordt een bancaire uitbreiding gevraagd van €330.000, bestaande uit een hypotheek van €225.000, een lease van €80.000, en een uitbreiding van de faciliteit in rekening-courant van €25.000. Gegeven de historische en de te verwachten rentabiliteit zullen de bancaire lasten hiervan gemakkelijk gedragen kunnen worden. …”

In deze paar zinnen is voldoende kerninformatie gegeven, waardoor een lezer direct weet wat voor soort bedrijf het is, hoe lang de onderneming actief is, wie de aandeelhouders zijn, wat de reden van de kredietaanvraag is en hoeveel in totaal gevraagd wordt. Dit nodigt de lezer uit het vervolg te lezen en dat is de bedoeling van een goede inleiding: inzicht geven en uitnodigen.

Juridische structuur

Familieverhoudingen, wie is wie, hoe liggen de onderlinge banden en relaties?

Als u als persoon kennis maakt met een andere persoon, is het gebruikelijk toelichting te geven. In het zakendoen is het niet anders. De bancaire lezer van uw financieringsmemorandum is geïnteresseerd in de eigendomsverhoudingen binnen de onderneming en in de vraag met welke bv of bv’s hij zaken gaat doen. Geef een toelichting van twee of drie regels en presenteer altijd het schematisch overzicht:

schematisch overzicht

Toelichting:

Jan en Lia houden ieder via hun personal holding 50% in het kapitaal van de gezamenlijke familieholding Staal Holding bv. Deze holding houdt 100% van het kapitaal van de onroerendgoedmaatschappij Staal Vastgoed bv en van de werkmaatschappij Staalwerk bv. Staalwerk bv huurt het bedrijfspand van Staal Vastgoed bv. Tussen Staal Holding bv, Staal Vastgoed bv en Staalwerk bv bestaat een fiscale eenheid.

Dit is voldoende. Meer toelichting is niet nodig. De lezer weet nu ‘wie wie is en wie wat heeft’. 

Wilt u meer informatie of advies? Neem dan gerust contact met ons op.

Auteur: Fons Huijgens

De bank de baas.

Het boek waarin jezelf je krediet bepaalt!

Neem contact op

HUCOFIN | Corporate Finance
Economenlaan 16
5037 GG Tilburg
www.hucofin.nl
info@hucofin.nl


Drs. A.W.M. (Fons) Huijgens

T: +31 (0)6 120 237 00
E: fons@hucofin.nl